Wat is een AOV

Wat is een AOV?

Wat is een AOV?

Een AOV is een arbeidsongeschiktheids­verzekering. Hiermee krijgt u als ondernemer een uitkering als u arbeidsongeschikt raakt. Dus als u ziek wordt of een ongeval krijgt en niet kunt werken. U verzekert zich met een AOV tegen inkomstenverlies.

Spaarpotje of partner?

Als u in loondienst werkt en ziek wordt of een ongeval krijgt, bent u verzekerd van een inkomen. Als u ondernemer bent en arbeidsongeschikt raakt, geldt dat niet. Wie niet kan werken, krijgt geen geld. Sommigen hebben hiervoor een apart potje of kunnen terugvallen op hun partner. Maar dat geldt niet voor iedereen. En zo’n potje raakt ook een keer op als u lang uitgeschakeld bent. 

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

Wilt u deze financiële zorgen voorkomen? Dat kan met een AOV. Als u dan arbeidsongeschikt raakt, en aan de voorwaarden voldoet, heeft u recht op een uitkering. Het maakt niet uit of u tijdens of buiten uw werk arbeidsongeschikt bent geraakt. U zit dan niet zonder inkomen en  kunt bijvoorbeeld uw vaste lasten blijven betalen. En een AOV hoeft helemaal niet duur te zijn.

Soorten AOV’s

U kunt kiezen uit verschillende AOV’s, die zijn onder te verdelen in twee soorten:

  • Een AOV waarbij u een uitkering krijgt als uw inkomen is gedaald door arbeidsongeschiktheid.
    Dit noemen we een schadeverzekering.
  • Een AOV waarbij u een uitkering krijgt als u arbeidsongeschikt bent. Uw inkomen hoeft niet te zijn gedaald door de arbeidsongeschiktheid.
    Dit noemen we een sommenverzekering. We spreken dan een bepaald bedrag af dat u krijgt.

Welke AOV past bij mij?

Welke AOV bij u past, hangt af van verschillende factoren . Bijvoorbeeld van de kans dat u met uw beroep arbeidsongeschikt wordt. En wilt u alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval verzekeren? Of ook arbeidsongeschiktheid door ziekte? Wilt u een uitkering van maximaal 6 jaar. Of een uitkering tot bijvoorbeeld 67 jaar? Hoe meer risico u neemt, hoe lager de premie. Belangrijke vragen bij de keuze voor een AOV zijn daarom: hoeveel risico wilt u nemen en hoeveel wilt u betalen voor zekerheid?