Onverzekerbare periode AOV wordt voor veel beroepen steeds langer

De eindleeftijd van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen stijgt voor veel beroepen niet mee met de AOW-leeftijd. Dat betekent dat de onverzekerbare periode steeds langer wordt, concludeert onderzoeksbureau MoneyView in hun AOV-special. Opvallend is dat het niet alleen de stratenmaker en stukadoor zijn die vroeg onverzekerbaar worden, maar ook bijvoorbeeld dj’s, tatoeëerders en tv-presentatoren.

Uit het overzicht dat MoneyView maakte, valt ook op dat er veel verschil zit tussen de aanbieders. Caféhouders worden door drie partijen helemaal niet geaccepteerd, vier aanbieders gaan tot maximaal 60 jaar en nog eens vier verzekeraars hebben geen vervroegde eindleeftijd. De onderzoekers noemen het wel positief dat beperkte eindleeftijden niet verder worden verlaagd, “ondanks het gegeven dat enkele verzekeraars bij MoneyView aangeven dat bepaalde beroepen zeer risicovol zijn om te verzekeren.”

Verplichte AOV

Als een eindleeftijd stijgt bij een verzekeraar, komt dat volgens MoneyView voornamelijk vanwege de oplopende AOW-leeftijd en de concurrentiepositie. “Daarnaast speelt de discussie over een verplichte AOV een rol; door beperkte eindleeftijden te verhogen (bijvoorbeeld van 55 jaar naar 60 jaar), bevoordelen verzekeraars ook hun eigen positie ten opzichte van een eventuele verplichte AOV.” Slechts één verzekeraar heeft afgelopen jaar de leeftijden verhoogd omdat de werkzaamheden in bepaalde beroepen zijn veranderd waardoor het risico beter verzekerbaar is.

Winnaars

MoneyView deelt in de specials ook sterren uit aan de beste producten in de categorieën Prijs en Voorwaarden. Op Prijs zijn de best beoordeelde AOV’s de Aegon AOV Variant Ongevallen en Univé met de Risicoverminderaar ongeval en ziekte. Op voorwaarden kregen twee AOV’s van de Amersfoortse (AOV en Flexibele AOV) en de Soepel&Zeker AOV van Movir de hoogste beoordelingen.

Voorlopige dekking

Ondernemers die een AOV aanvragen, zijn veelal niet direct verzekerd. Tijdens de aanvraagprocedure willen verzekeraars vaak meer weten over de gezondheid van de ondernemer, voordat de verzekeraar tot acceptatie over gaat en de verzekering tot stand komt, als de verzekering al tot stand komt.

In de tussenliggende periode is die ondernemer in veel gevallen wel (gedeeltelijk) verzekerd voor arbeidsongeschiktheid op basis van een voorlopige dekking. De omvang van die voorlopige dekking is echter zeer divers en niet voor iedere ondernemer beschikbaar.

Beperkingen voorlopige dekking per product

Aanbieder ProductBeperking
leeftijd
Beperking bedragBeperking
uitkeringsduur
Allianz Absoluut AOV 55 jaar € 65.000,- Nee
Allianz Essentie AOV 55 jaar € 65.000,- Nee
Allianz Fundament AOV 55 jaar € 65.000,- Nee
Allianz Maatwerk AOV 55 jaar € 65.000,- Nee
Allianz Ongevallen Plus 55 jaar € 65.000,- Nee
De Amersfoortse AOV Nee € 55.000,- Nee
De Amersfoortse Flexibele AOV Nee € 55.000,- Nee
Klaverblad Royaal AOV Nee Nee 1 jaar
Klaverblad Royaal Opstap AOV Nee Nee 1 jaar
Klaverblad Royaal Plus AOV Nee Nee 1 jaar
Reaal Ondernemers AOV 50 jaar € 55.000,- Nee
Reaal UNIM AOV Nee € 45.625,- 2 jaren
Reaal UNIM Plus AOV Nee € 45.625,- 2 jaren
Univé RisicoVerminderaar Nee Nee 1 jaar
Univé RisicoVerminderaar Vast Inkomen Nee Nee 1 jaar

Bron: Moneyview

Bereken uw premie voor de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering!