AOV vergelijking

UWV

U kunt ervoor kiezen om u vrijwillig te verzekeren bij UWV. Dan bent u, ook als ondernemer, verzekerd van een tijdelijk inkomen als u niet kunt werken. U kunt zich verzekeren tegen verlies van inkomen door ziekte en door arbeidsongeschiktheid. Een medische keuring is dan niet nodig. U moet zich wel aanmelden voor de verzekering bij UWV binnen 13 weken na het einde van uw dienstverband.

Een AOV van het UWV: wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is de AOV van het UWV?

Wie in loondienst werkt en ziek wordt, valt de eerste 2 jaar onder de Ziektewet. Na deze 2 jaar geldt de WIA (Wet inkomen naar arbeidsvermogen). Als u ondernemer bent, gelden deze wetten niet voor u. U krijgt dus geen inkomen als u ziek bent. U kunt dit voorkomen door een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) af te sluiten. Maar u kunt er ook voor kiezen om de Ziektewet en de WIA te verlengen bij het UWV. De WIA-verlenging staat bekend als de AOV van het UWV.

Deadline voor aanmelden

De arbeidsongeschiktheids­verzekering van het UWV is bedoeld voor zelfstandigen die net gestart zijn en die daarvoor in loondienst hebben gewerkt of een uitkering ontvingen. Wilt u hiervan gebruikmaken, dan moet u zich aanmelden binnen 13 weken na het einde van uw dienstverband of uitkering. U kunt zich dus niet meer aanmelden als u al een tijdje ondernemer bent.

Geen medische keuring

Het grote pluspunt van de AOV van het UWV is dat het UWV iedereen accepteert. U hoeft geen medische keuring te ondergaan zoals bij de aanvraag van een AOV bij een verzekeringsmaatschappij. Daarom is de AOV van het UWV een uitkomst als u al gezondheidsproblemen heeft. Bij een particuliere verzekeringsmaatschappij kan dit een reden zijn om u een AOV te weigeren of de voorwaarden te beperken. Het UWV zal u nooit weigeren.

Elke dag opzegbaar

Als u net als zelfstandige begint is het het overwegen waard om u sowieso aan te melden voor een vrijwillige verzekering bij het UWV. U kunt deze verzekering namelijk direct dagelijks opzeggen. Zo loopt u niet het risico onverzekerd te zijn als het niet lukt om een AOV te sluiten bij een particuliere verzekeraar. En zodra u wel een goede arbeidsongeschiktheids­verzekering heeft gevonden, kunt u de UWV dekking direct opzeggen.

Beoordeling arbeidsongeschiktheid

Als u een beroep doet op uw AOV, moet worden beoordeeld in welke mate u arbeidsongeschikt bent. Het UWV gaat daarbij uit van het criterium van gangbare arbeid. Dat wil zeggen dat het UWV kijkt of u nog in staat bent om te werken. Het maakt daarbij niet uit wat het niveau is van uw beroep en uw werkervaring. Stel dat u niet meer in staat bent om als fysiotherapeut te werken, maar wel als medewerker op een callcenter. Dan bent u volgens het UWV niet arbeidsongeschikt. Particuliere verzekeraars houden meer rekening met uw achtergrond. Zij kijken of u uw oude beroep nog kunt uitoefenen (beroepsarbeidsongeschiktheid) of dat u werk kunt uitvoeren dat bij uw ervaring en opleiding past (passend werk).

Andere kenmerken

De AOV van het UWV heeft nog een aantal nadelen ten opzichte van een particuliere AOV: de premie is hoger en u krijgt pas een uitkering als u minstens 35% arbeidsongeschikt bent. Daar staat tegenover dat u elke dag kunt opzeggen.

Verzekeringen van UWV (ZW, AOV en WW)

Als u een eigen bedrijf start moet u ook uw verzekeringen zelf regelen. Dit is anders dan in een dienstverband bij een werkgever, want bij een werkgever bent u automatisch verzekerd tegen verlies van inkomen door ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Zowel u als uw werkgever betaalt daarvoor premies. Lees meer bij op Verzekeren bij UWV of vul direct het aanmeldingsformulier in. Aanvragen verzekering van UWV

De voor- en nadelen op een rij

Voordelen:

  • Geen medische keuring: iedereen wordt geaccepteerd
  • U kunt de verzekering op elk moment opzeggen 

Nadelen:

  • Aanmelden alleen mogelijk binnen 13 weken na start onderneming.
  • Beoordeling arbeidsongeschiktheid op basis van criterium ‘gangbare arbeid’.
  • Hoge premie in vergelijking met andere AOV’s
  • U moet minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn voor een uitkering