Is een broodfonds een goed alternatief voor een AOV

Is een broodfonds een goed alternatief voor een AOV?

Wilt u een uitkering als u arbeidsongeschikt raakt, maar geen AOV afsluiten? Dan kunt u sinds enkele jaren kiezen voor een broodfonds. Wat is het verschil tussen een AOV en een broodfonds?

Wat is een broodfonds?

Bij een broodfonds stort een groep ondernemers elke maand geld op een rekening. Dit geld wordt gebruikt als iemand uit de groep ondernemers langer dan een afgesproken periode ziek is. De zieke ontvangt dan maximaal 2 jaar een uitkering uit het broodfonds. 

Voordelen van een broodfonds

Voordelig

De inleg voor een broodfonds ligt tussen ongeveer € 30,- en € 100,- per maand. Dat is lager dan de premie voor een AOV . Daarnaast bouwt u het broodfonds op tot een bepaald bedrag. Wanneer dit bedrag is bereikt, hoeft u niet meer elke maand een bedrag te storten. Dat hoeft pas weer als het bedrag is afgenomen doordat er geld is uitgekeerd aan een zieke.

Inleg is van u

Het bedrag dat u maandelijks inlegt, blijft van u. Besluit u om uit het broodfonds te stappen, dan krijgt u dat bedrag terug. Behalve geld dat is uitgekeerd aan zieke deelnemers van het fonds.

Gebaseerd op vertrouwen

De leden van het broodfonds zijn bekenden van elkaar. Wie ziek is, hoeft geen doktersverklaring te laten zien om te bewijzen dat hij of zij ziek is. Iedereen vertrouwt elkaar. En alle deelnemers zijn er samen verantwoordelijk voor dat alles goed loopt.

Transparantie

Het broodfonds is geen complex product. U heeft als lid van het broodfonds een helder inzicht in hoe alles werkt. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen gelijkwaardige partners. De groep kiest zelf een beheerder en zet zelf voorwaarden op. 

Belastingvoordeel

Voor een broodfonds geldt het schenkrecht. Het bedrag dat u schenkt aan een zieke deelnemer is belastingvrij, tot het maximum dat de Belastingdienst stelt. 

Nadelen van een broodfonds

Privacy wordt beperkt

De leden van het broodfonds moeten elkaar kunnen blijven vertrouwen. U moet daarom open zijn over uw gezondheidssituatie Daarmee geeft u een deel van uw privacy op.

Hoogte uitkering afhankelijk van pot

De uitkering van het broodfonds is maximaal €2.500,- netto per maand en afhankelijk van de inleg. Een hogere maandelijkse uitkering is met een broodfonds niet mogelijk.

Tekort in de pot

De mogelijkheid bestaat dat er meerdere deelnemers tegelijkertijd langdurig ziek raken. Dan kan het fonds snel leeg zijn, zeker in het begin, als er nog geen buffers is opgebouwd. 

Maximaal 2 jaar uitkering

U krijgt maximaal 2 jaar een uitkering uit het broodfonds. Bent u nog ziek na die 2 jaar? Dan bent u aangewezen op de bijstand. 

Inleg niet belastingvrij

Het geld dat u aan een zieke schenkt, is belastingvrij. De inleg voor het broodfonds is echter niet belastingvrij. Bij een AOV is de premie juist aftrekbaar van de belasting , en betaalt u belasting over de uitkering.

Geen ondersteuning bij arbeidsongeschiktheid

Bent u aangesloten bij een broodfonds, dan krijgt u geen deskundige hulp als u weer aan de slag wilt gaan. U krijgt bijvoorbeeld geen herscholing. 

Wel of geen broodfonds?

Aan een broodfonds kleven dus voor- en nadelen. Of dit iets voor u is, hangt af van uw wensen en situatie. Wilt u bijvoorbeeld niet veel geld kwijt zijn aan een uitkering bij arbeidsongeschiktheid? Dan is een broodfonds het overwegen waard. Wilt u er zeker van zijn dat u ook een uitkering krijgt als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, of heb je behoefte aan ondersteuning bij arbeidsongeschiktheid, dan kunt u beter een AOV afsluiten.  

Combi van broodfonds en AOV

U kunt ook kiezen voor een combinatie van een broodfonds en AOV. U neemt dan een AOV die pas uitkeert na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Dat scheelt u in premie. En u weet zeker dat u na de broodfonds-uitkering van 2 jaar nog een uitkering krijgt.